Отново в елита в тениса на маса!

От 11-и до 15-и септември за осми път Панагюрище ще се превърне в арена на интригуващи битки, паметни спортни истории и безброй емоции, или с други думи – в арена на Асарел България Оупън. Някои от най-добрите състезатели в тениса на маса отново ще акостират в „Арена Асарел”, за да зарадват почитателите на обичания в целия регион спорт. И тазгодишното издание е с награден фонд от $40 000, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis.

Това се случва благодарение на основните спонсори „Асарел-Медет“ АД – най-значимото предприятие за региона на Панагюрище и пенсионно-осигурителна компания „Съгласие”. Сдружение „Асарел България Оупън” отново успешно си сътрудничи с Община Панагюрище, Българската федерация по тенис на маса, а част от финансирането се поема от Министерството на младежта и спорта. Масите са на световния лидер DHS, а топчетата в надпреварата осигурява DoubleFish.

Панагюрският” отпечатък в Париж

Миналагодишният шампион в Панагюрище Симон Гози от Франция беше част от състава на домакините, спечелил бронзовите медали в отборната надпревара при мъжете. Преди 12 месеца Гози, на прага от отказване от любимия спорт, възроди кариерата си с победата във възрождениския град, като това се превърна в една от големите истории през годината. Големият приятел на Панагюрище – любимецът на публиката в „Арена Асарел” Андерс Линд от Дания също впечатли зрителите и в Порт Дьо Версай край бреговете на Сена, но беше спрян на 1/8 финалите от японеца Томаказу Харимото. Талантливият азиатец също има своята история в Панагюрище, като през 2019 години триумфира, тогава все още само на 16 години.

При дамите представителките на медалистите Япония и Република Корея също са изправяли зриетелите в „Арена Асарел” на крака през годините. Именно представителките на Страната на изгряващото слънце идват в Панагюрище с най-голямата делегация, като само при жените зрителите ще имат възможност да гледат на живо 11 японки. А дали някои от тях ще бъдат сред медалистите в Лос Анджелис през 2028-а ще разберем след 4 години. Но историята показва, че Панагюрище много често е бил арена на сблъсъци между настоящи и бъдещи олимпийски медалисти.

Пореден досег с най-добрите

Между 11-и и 15-и септември 11 от най-добрите български състезатели ще имат възможност да покажат качествата си срещу някои от най-добрите в тениса на маса. Петте ни участнички при жените тази година са Виктория Персова, Мария Йовкова, Сиделя Мутлу, Калина Христова и Цветелина Георгиева. При мъжете ще стискаме палци на Стоян Сариев, Владимир Петков, Стефан Димитров, Ерен Бекир, Радослав Котев и Давид Костадинов. По традиция на най-перспективните млади български тенисисти ще бъдат връчени почетни плакети, както и парични премии, които да им помогнат за подготовката и участието в международни турнири. Наградата е на името на професор д-р Лъчезар Цоцорков.